Beza stracciatella

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • białko

    6 sztuk
  • cukier drobny

    300 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Lista składników

  • śmietana 30%

    400 ml
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • polewa czekoladowa

    wg uznania
  • dekoracja ażurowa

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, dodając cukier, sok z cytryny oraz mąkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, odrysowujemy 2 okręgi i wykładamy ubite białka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, a po 10 minutach do 110 i pieczemy ok. 1 godziny,studzimy bezę najlepiej w piekarniku przez całą noc.
Czekoladę ścieramy na tarce, schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z czekolada i przekładamy bezę. Dekorujemy polewą i listkami ażurowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:16
pięknie wygląda :) sama słodycz
ben-ka 23.06.2017 11:27
My też bardzo lubimy, tylko te kalorie......
KORAL 22.06.2017 15:12
Lubię takie desery

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat