Beza Nigelli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    8 szt
  • cukier drobny

    500 g
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić mikserem tak by były sztywne. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Gdy piana jest lśniąca, dodać mąkę, ocet i przemieszać delikatnie łyżką. Przełóż pianę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym narysowane jest koło o średnicy 25 cm (lub do tortownicy). Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 2 godziny. Wyłącz piekarnik i zostaw w środku bezę do wysuszenia. Podaj z bitą śmietaną i owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 07.08.2013 07:33
ciekawy pomysł!!
Łucja 31.01.2013 17:44
beza własnej roboty jest najlepsza :)
miroslawa 20.01.2013 04:55
pyszna, też lubię przepisy Nigelli
ewelinapac 19.01.2013 20:51
uwielbiam
artur7 19.01.2013 20:42
fajny skład
gosia56 19.01.2013 20:27
super
Cynamonka 19.01.2013 20:13
piękna, już sobie ją wyobrażam z tymi owocami i bitą ...
kupiska 19.01.2013 20:02
apetycznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat