Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza , która mam nadzieje sie spodoba

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt,
cukier 250 g,
cukier waniliowy 1 op,
biały ocet winny 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1 pełna łyżeczka,

Przepis i sposób przygotowania na: Beza , która mam nadzieje sie spodoba

Białka ubiłam na sztywną masę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodawałam porcjami cukier ( cukier ma sie dobrze rozpuścić ).
Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną oraz biały winny ocet.
Na blachę rozłożyłam papier do pieczenia na którym narysowałam koło.
Masę białkową dużą łyżką nakładałam na narysowane koło.
Nie formując masy nałożyłam potrzebną wielkość , w środku zrobiłam lekkie wgłębienie.
Z pozostałej masy uformowałam małe beziki.
Wstawiłam blachę z bezą do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut.w 120 -130 stopni C.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 100 stopni i suszyłam
beze około 2 - 2 ,5 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.05.2017 20:21
Też takie robię
AZgotuj 11.05.2017 16:26
lubię bezy:)
Bożena Matuszczyk 11.05.2017 15:53
To prawda ale nie zawsze sie udają;)
gusia1000 11.05.2017 15:44
Są zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak