Beza kawowa z kremem tiramisu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bezę

  • białko

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    200 gram
  • ocet

    1 łyżka
  • cappuccino orzechowe

    2 łyżki

Składniki na krem

  • serek mascarpone

    250 gram
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie bezy:

Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy ocet oraz cappuccino mieszamy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy białka. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni po czym przestawiamy na 120 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy piekarnik. Bezę wyciągamy stamtąd dopiero gdy całkowicie się wystudzi.

Wykonanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dosładzamy cukrem pudrem-mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na jednolity krem.


Na bezę nakładamy krem i posypujemy kakao.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 17.07.2015 09:18
Świetny deserek
as28 16.07.2015 21:52
wspaniałe ciasto
Janina 16.07.2015 21:17
Smaczne ciacho;)
mirosława4 16.07.2015 17:36
wyśmienicie wygląda i zapewne tak samo smakuje :)
Zdzisław 16.07.2015 16:26
takie słodkości lubię
inka2012 16.07.2015 15:34
wyśmienicie wygląda :)
Agnieszka-87-25 16.07.2015 14:42
bardzo dobre
Helena63 16.07.2015 14:38
z kawą albo herbatą musi smakować wyśmienicie
Adamorek 16.07.2015 14:18
ciasto jak dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat