Beza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bezę

  • jajka

    5 szt xl
  • cukier drobny

    250 gram
  • mąka ryżowa

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka

Przybranie

  • śmietanka kremowa

    400 ml 36%
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • cukier drobny

    1 łyżka
  • owoce jagodowe

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miska, w której będą ubijane białka, musi być sucha. Białka oddzielamy od żółtek ( żółtka przewalamy do szczelnego słoika i chowamy do lodówki, użyjemy do innego deseru albo jajecznicy), Białka pozostawiamy na kilkanaście minut by nabrały temperatury pokojowej. Jeśli używamy jajek nie z lodówki, to sprawa załatwiona od razu :)

Wyjmujemy blachę i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 C (góra dół)

Białka ubijamy na sztywną pianę, na niskich obrotach. Następnie stopniowo dodajemy cukier, mieszając po każdej łyżce. Na koniec miksuj przez minutę na najwyższych obrotach. Potem dodaj ocet i mąkę i delikatnie zamieszaj całość.

Gotową masę wyłuż na blachę tworzac okrąg na 22 cm wygładz jego brzegi i włóż do nagrzanego piekarnika. Odrazu zmniejsz temperature do 150 stopni. piecz przez 70-80 minut

I teraz zależnie od piekatnika beze trzeba obserwować. powinna lekko się rozlać i nabrać beżowego koloru jeśli wyczuwamy silny zapach karmelu możliwe że się zbytnio przypieka od dołu nieprzejmujcie sie jesli nie wyjdzi idealnie za pierwszym razem, musimy poznać nasz piekarnik z tą damą i bacznie ja obserwować. Na koniec pieczenia zostawiamy ja w uchylonym piekarniku by całkowicie wtstygła i popękała.

Kremówkę ubijamy przez 3-4 minuty as stanie się gęsta i sztywna, dodajemy cukier, skórkę z limonki i jeszcze chwile ubijamy. Na wystudzoną beze wykładamy krem i owoce, podajemy od razu.

Cynowa_Beata
Jeśli chcesz bezę przygotować wcześniej owoce i krem nałóż dopiero przed podanie a beze trzymaj w przewiewnym miejscu nie w lodówce by nie zmiękła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.05.2016 20:51
same pyszności
ben-ka 16.11.2015 08:59
Wspaniały deserek !
Ola1984 26.07.2014 20:33
Uwielbiam :) Mój ukochany deser.
Aannkaa82 25.07.2014 19:52
Wygląda obłędnie. oj skusiłabym się chętnie. Uwiel;biam bezy
Renata22 25.07.2014 15:17
przepięknie wygląda!
mirosława4 25.07.2014 15:09
przepyszny ten deser
IZABELA29 25.07.2014 14:20
musze kiedyś zrobić
osiemnasciedni 25.07.2014 13:36
Wygląda fantastycznie, połączenie idealne!
Izabela77 25.07.2014 11:32
wspaniała, kolorowa i na pewno pyszna;)
Paolcia 25.07.2014 11:16
och jak pysznie wygląda :) mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat