Przepis i sposób przygotowania na: Bbiszkoptowa rolada z jabłkami
Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany margaryną lub olejem i wysypany tartą bułką.
Wstawić o upieczenia.
Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać.
Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem.
Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej.
Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.