Przepis i sposób przygotowania na: bazyliowe placuszki z cukinią i salami
Cukinię zetrzeć na tarce, umieścić w rondelku i podsmażyć z łyżką oliwy, dodać pokrojone w paseczki salami, wycisnąć czosnek.Zestawić z ognia i przestudzić. Ser żółty zetrzeć, biały pokruszyć i na koniec wbić jajko. Całość dobrze wymieszać oraz doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą część na 4 mniejsze. Każdy kawałek rozwałkować na zgrabny okrągły placuszek, nałożyć łyżkę farszu i delikatnie zagiąć brzegi, robiąc "falbankę". Układać na blasze, piec 40-50min w 180C.
Podawać na ciepło lub jako dodatek do kremu z cukinii.
/przepis zmodyfikowany z magazynu "To jest pyszne"/