BAZA DO ZUPY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 kg
  • seler

    500 gram
  • pietruszka

    500 gram
  • por

    500 gram
  • sól

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BAZA DO ZUPY foto
Marchewkę oczyszczam, ścieram na tarce. Następnie łączę ją ze startą na tarce pietruszce oraz selerem.
Krok 2 - BAZA DO ZUPY foto
Por kroję w paski i dodaję do warzyw. Całość zasypuję solą i dokładnie mieszam.
Krok 3 - BAZA DO ZUPY foto
Warzywa przekładam do słoików i zakręcam słoiki. Słoików nie wekuję, tylko odstawiam w chłodne miejsce. (Przyprawa jest idealna do zup. Wystarczy dodać kilka łyżek, pamiętajmy, że nie dodajemy wówczas soli).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 25.08.2014 20:27
Super przepis, a w zimę przydatny do zup..
Smaczna_B 03.08.2014 18:44
Fajny pomysł . Sól konserwuje warzywa , więc nie trzeba wekować .
Mniam 15.06.2014 13:29
Robiłam tak ogórki na zupę. Bardzo dobry pomysł.
Klausia 07.06.2014 14:21
ciekawy pomysł
erym 06.06.2014 13:03
ale duzo soli... ale pomysl swietny!
gibli 09.02.2014 00:48
świetna sprawa:)
Katarzyna59 28.01.2014 09:00
super pomysł
romanrafal 20.01.2014 17:11
fajny pomysł
Dorian 19.01.2014 13:35
bardzo praktyczna ta baza
caralajna 17.01.2014 20:51
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat