Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batony z daktyli ( bez pieczenia, cukru, tłuszczu i mąki )

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

daktyle 20 szt
banan 1
sezam 2 łyżki
żurawina suszona 1 garść
pestki dyni 1 garść
wiórki kokosowe 2 łyżki
kakao 2 łyżki
orzechy posiekane 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Batony z daktyli ( bez pieczenia, cukru, tłuszczu i mąki )

Forma o wymiarach 11 x 25 cm ( 7-8 batonów )
Daktyle i rodzynki zalewam gorącą wodą, odstawiam na parę minut, aby zmiękły. Następnie odsączam na sitku namiar wody i umieszczam w malakserze z pokrojonym bananem. Dodaję orzechy i kakao, wszystkie składniki miksuję na papkę. Masę daktylową mieszam ręcznie z pozostałymi składnikami. Formę wykładam folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wykładam masę. Powinna być dobrze ugnieciona i wyrównana. Przed ugniataniem masy można dodatkowo posypać ulubionym składnikiem przez co batony zyskają na wyglądzie. Masę chłodzę w lodówce parę godzin. Schłodzoną masę kroję na podłużne batony. Przechowuję w lodówce do paru dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 30.05.2016 22:45
i ja:) Chętnie spróbuje:)
smerfetka79 30.05.2016 22:44
ekstra pomysł!
mysza75 30.05.2016 11:48
jakie fajne batoniki
bartek8585 30.05.2016 00:07
Bardzo dobry a przy tym zdrowy deser. zapisuję do księgi
Wafelek2601 29.05.2016 21:26
Rewelacja.
Edita 29.05.2016 21:18
ale fajne batony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak