Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk ukraiński

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 szt.
kiełbasa swojska 1 pętko
ziemniaki 2 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
buraczki 3 szt.
fasola Jaś 250 gr
sól do smaku
śmietana do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk ukraiński

Fasole jaśka moczymy dzień wcześniej,na drugi dzień gotujemy w garnku do miękkości. Buraczki gotujemy w łupinach po ugotowaniu obieramy i trzemy na tarce jarzynowej.

Do garnka wrzucamy żeberka, marchew pokrojoną w talarki oraz pietruszkę. Zalewamy wodą aby zakryć wszystkie składniki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez chwilę oczywiście wyciągamy szumowiny tak aby wywar był klarowny.
Po czym dodajemy buraczki, fasolę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w księżyce kiełbasę i pieprz.
Gdy zupa już się ugotuje zaprawiamy śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 27.06.2013 12:53
Zjadłabym z wielką ochotą, muszę przygotować w najbliższym czasie.
nogawkuchni 26.06.2013 19:47
Wygląda bardzo smakowicie,pyszny,sycący posiłek,patrząc po składnikach świetny barszczyk o wyjątkowym,bogatym smaku,świetnie doprawiony,oj zjadłoby się.
idealme 26.06.2013 15:22
ale to musi być pyszne!
Smaczna_B 26.06.2013 15:21
mniam,jak ja lubię barszcz ukraiński

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak