Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk a'la ukraiński.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 5 sztuk
porcja rosołowa 700 g
marchewki 3 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
fasola Jaś 150 g
kapusta biała 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
olej
sok z cytryny
natka pietruszki 1 pęczek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk a'la ukraiński.

Fasolę namoczyć dzień wcześniej na noc, na drugi dzień odlać wodę z fasoli i zalać ją świeżą wodą i nastawić fasolę na gotowanie dodając do wody szczyptę soli. Gotować białą fasolę do miękkości. Buraki przełożyć do osobnego garnka, zalać wodą i nastawić je na gotowanie. Przygotować wywar, rosołek drobiowy – około 700g porcji rosołowej zalać wodą, dodać do niej oskrobane marchewki, niezbyt drobno pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulą oraz kawałek białej kapusty, a także szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolorowego pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki i nastawić całość na gotowanie. Gotować rosołek na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę i ugotować je w niedużym garnuszku z dodatkiem odrobiny soli, ugotowane ziemniaki odcedzić. Ugotowany rosołek przecedzić, przelać do czystego garnka zostawiając z niego ugotowane marchewki, które pokroić w niezbyt duże kawałki. Ugotowaną fasolę odcedzić i odstawić na chwilę na bok, z ugotowanych buraków także odlać wodę i odstawić buraki do przestygnięcia. Do przelanego do czystego garnka rosołku dodać ugotowaną czerwoną fasolę, obrane ugotowane i starte na tarce na dużych oczkach buraki oraz ugotowaną i pokrojoną marchewkę. Rosołek z dodanymi warzywami nastawić na gotowanie na bardzo małym ogniu. Gdy rosołek zabarwi się na czerwono, zrobi się z niego barszczyk dodać do niego ugotowane ziemniaki. Następnie odlać trochę ugotowanego barszczyku do kubka i wymieszać go ze śmietaną, mieszankę barszczu ze śmietaną przelać do garnka i dokładnie wymieszać z całością, rozprowadzić w barszczyku. Jeszcze przez chwilę podgrzewać barszczyk doprawiając go do smaku sokiem z cytryny, solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2015 17:33
bardzo lubie taki barszczyk
jagoda5913 12.01.2015 11:03
Ja gotuje na serwatce
Joannasz3190 10.01.2015 14:11
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak