Barszcz z pieczonych buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    400 g
  • seler korzeniowy

    1 mały
  • marchew

    1 duża
  • pietruszka

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • sok z cytryny

  • ziemniaki

    700 g
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt
  • koperek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 10.11.2016 11:38
u mnie zawsze z ziemniaczkami :)
olkaaa 10.11.2016 10:35
muszę zrobić
Docherro 10.11.2016 08:14
Przepyszny:)
MagdalenaIC 09.11.2016 21:45
Pysznie :)
halina17 09.11.2016 21:38
Dobry barszcz.
Łukasz15 09.11.2016 21:22
Przepyszny
Marta1986 09.11.2016 17:52
ciekawy pomysł
tobi1989 09.11.2016 14:10
Chętnie spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat