Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z pieczonych buraków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 400 g
seler korzeniowy 1 mały
marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
sok z cytryny
ziemniaki 700 g
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 2 szt
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z pieczonych buraków

Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 10.11.2016 11:38
u mnie zawsze z ziemniaczkami :)
olkaaa 10.11.2016 10:35
muszę zrobić
Docherro 10.11.2016 08:14
Przepyszny:)
MagdalenaIC 09.11.2016 21:45
Pysznie :)
halina17 09.11.2016 21:38
Dobry barszcz.
Łukasz15 09.11.2016 21:22
Przepyszny
Marta1986 09.11.2016 17:52
ciekawy pomysł
tobi1989 09.11.2016 14:10
Chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak