Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasola Jaś

    200 gramów
  • buraki

    4 sztuki
  • kiełbasa jałowcowa

    1 sztuka
  • prawdziwki namoczone

    1 garść
  • Liść laurowy suszony To Naturalne

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • kapusta włoska

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1.5 litra
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek
  • por

    1 kawałek
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie, aż była miękka (z listkiem laurowym i zielem angielskim).

Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie (niewielka ilość). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w aluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.

Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu.

Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną (można podać z keksem śmietany).

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy pętko kiełbasy jałowcowej oraz małą włoską kapustę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat