Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wieprzowe

    50 dag
  • buraki

    5 szt
  • kapusta włoska

    1/4szt
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • ziemniaki

    4 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • fasola biała

    puszka
  • olej

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyzka
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 kulek
  • ziele angielskie

    5 kulek
  • liść laurowy

    3 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    4 łyżeczki
  • śmietana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz ukraiński foto
Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele, pieprz i zagotować.Zdjąć z powierzchni wody tzw. szumowiny, zmniejszyć ogień i dalej gotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażyć na na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania się mięsa i dusić aż buraki będą miękkie
Krok 2 - Barszcz ukraiński foto
.Na osobnej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Barszcz ukraiński foto
Do garnka z gotującym się wywarem dodać zawartość obu patelni i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Do wywaru dodać ziemniaki i zagotować. Następnie dodać kapustę oraz osączoną z zalewy fasolę i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby powstała gęsta masa bez grudek. Dodać 4 łyżki zupy i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodać do gotującego się barszczu. Na samym końcu dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu zupę zabielić śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat