Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 2 szt
fasola biała 1 puszka
ziemniaki 3 szt
włoszczyzna
porcja wołowa
pieprz, sól
czosnek
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Wołowinę zalewamy około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru. Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni.

Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sasanka 17.12.2013 15:47
Bardzo lubię taki gęsty barszcz, z duża ilością fasoli i innych warzyw :)
gosia56 17.12.2013 15:11
pyszny barszczyk
Konczi 17.12.2013 14:19
uwielbiam barszczyk jednak z dużą ilością buraczków
Megg 17.12.2013 13:56
pyszny barszczyk ukraiński
nogawkuchni 17.12.2013 13:22
Pyszny barszczyk,świetna i sycąca zupa,na chłodne dni idealna,rozgrzeje i zaspokoi głód.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak