Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    40 dkg
  • włoszczyzna

  • woda

    2 l
  • kapusta włoska

    1 ćwiartka
  • ziemniaki

    15 dkg
  • fasola

    15 dkg
  • koncentrat pomidorowy

    6 dkg
  • śmietana

    50 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

  • cukier

  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę opłukać moczyć w przegotowanej wodzie przez kilka godzin,ugotować,osolić,gdy jest miękka.Z połowy buraków i włoszczyzny ugotować wywar. Resztę oczyszczonych buraków i warzyw pokrajać w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ugotować w niedużej ilości osolonej wody.Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę włoską.Ziemniaki obrać ,pokrajać w kostkę,ugotować w przecedzonym wywarze.Do wywaru wlać mąkę rozmieszaną z 1/8 l zimnej wody ,zagotować włożyć jarzyny,fasolę,przecier pomidorowy.I wszystkie składniki połączyć ze śmietaną.Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem.Barszcz ten można również przyrządzić na wywarze z kości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 28.11.2012 18:17
dobra
Aneta41 15.03.2012 15:15
rany!! moja ulubiona zupka!!! super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat