Szponder umyć,włożyć do garnka,zalać wodą i nastawić do gotowania,Po zagotowaniu zszumować,a następnie dodać umyte suszone grzyby.Warzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,dodać do zupy. 2 buraki po obraniu pokroić w plastry,a pozostałe 2 również obrane pozostawić w całości,włozyć do garnka i gotować zupę dodając ziele angielskie.W momencie jak całe buraki będą miękkie wyjąć je z zupy,zetrzeć na tarce o duzych oczkach i ponownie włożyć do garnka.Zupę zakwasić sokiem z połowy cytryny,doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Ugotowany miękki szponder wyjąć z zupy,oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki.Jeżeli ktoś nie lubi mięsa w zupie może je wykorzystać do pasty śniadaniowej lub po przekręceniu przez maszynkę zamrozić,a następnie wykorzystać do pasztetu.
Zupę możemy podawać z dodatkiem śmietany do chleba lub ziemniaków wg upodobania.