Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • włoszczyzna

    0,5 kg
  • jabkła

    120 g
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • ziele angielskie

    4 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • cukier

    1 szczypta
  • majeranek

    1 szczypta
  • mąka

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • borowiki

    40 g
  • wędzona makrela

    15 g
  • cebula

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem. Chwilę gotować na wolnym ogniu, odstawić. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki podsmażyć z cebulą, pod koniec dodać rozdrobnioną makrelę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz i formować uszka. Uszka ugotować w osolonej wodzie, następnie ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cikakameku 30.07.2012 18:26
pyszne
szajba2 21.02.2011 15:00
całkiem fajne
Adamorek 27.01.2011 13:06
ładna fotka
BARBARA41 31.10.2010 22:05
JUŻ PACHNIE ŚWIĘTAMI
Barbara55 23.10.2010 16:53
kiepski pomysł
rakow2 22.10.2010 14:33
makrelą uszek jeszcze nie nadziewałam
agnieszka214 01.10.2010 10:24
mnia mniam
Agnieszka_B 21.07.2010 11:07
Ciekawe połączenie smakowe barszczu czerwonego i makreli jako farszu.
Iwusia 07.05.2010 16:31
Uwielbiam barszcz czerwony :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat