Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
1 kg -
włoszczyzna
0,5 kg -
jabkła
120 g -
ząbki czosnku
4 szt -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 szczypta -
ziele angielskie
4 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
cukier
1 szczypta -
majeranek
1 szczypta -
mąka
100 g -
jajko
1 szt -
borowiki
40 g -
wędzona makrela
15 g -
cebula
20 g
Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem. Chwilę gotować na wolnym ogniu, odstawić. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki podsmażyć z cebulą, pod koniec dodać rozdrobnioną makrelę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz i formować uszka. Uszka ugotować w osolonej wodzie, następnie ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem.
Komentarze (9)