Barszcz czerwony z uszkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    1,5 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • chleb razowy

    2 kromki
  • majeranek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • uszka

  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • grzyby suszone

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilogram ziemniaków razem z czosnkiem i chlebem włożyć do słoja, zalać dwoma litrami osolonej letniej wody i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. 1/2 kg buraków obrać, pokroić i zalać wodą, gotować przez pół godziny. Dodać przecedzony zakwas, zagotować, przyprawić.
Grzyby namoczyć na noc. Później ugotować, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać razem z bułką tartą do grzybów. Doprawić i wymieszać. Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, powycinać krążki. Na każdym nałożyć trochę nadzienia zlepić, gotować kilka minut. Uszka dodajemy do barszczu i podajemy gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 28.03.2013 21:45
uwielbiam bae=rszczyk z uszkami
AURELKA 20.03.2013 20:01
uwielbiam ten barszczyk
Motorek 04.06.2011 23:46
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat