Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami
Czy barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami jest trudny w przygotowaniu? Oczywiście, że... nie! Zalecam tylko, by obierać buraczki w rękawiczkach ze względu na to, że zostawiają sporo kolorowych śladów na rękach. Proponuję też, by zabielić całość śmietaną dla zrównoważenia wszystkich smaków. Pychota!
Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką.