Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Najlepsza kombinacja pod słońcem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    700 ml
  • buraki

    3 sztuki
  • zakwas buraczany

    1 szklanka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • cebula duża

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:35
Fajne połączenie ,często tak łączę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat