Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z leśnymi grzybami

5.0
(64)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Niezwykle rozgrzewający, pyszny i esencjonalny barszcz czerwony czysty. Tym razem dla tych, którzy nie przebadają za zakwasem buraczanym i zdecydowanie bardziej cenią sobie delikatny smak czystego barszczu. Polecam!

Składniki:

buraki czerwone 1 kilogram
włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
grzyby suszone 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 2-3 ziarna
ząbki czosnku 4-5 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z leśnymi grzybami

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy ok. 1 ½ litra wody.

Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:23
barszczyk!
szynszyla 07.05.2017 10:07
Uwielbiam barszcz, ten wygląda obłędnie:)
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 11:11
Smaczny barszczyk.;)
kloruś 16.03.2017 22:24
chętnie bym skosztowała!
Mati13 06.03.2017 20:45
doskonały!
cookingangelika 05.02.2017 14:31
uwielbiam barszczyk czerwony
jan_mag 04.01.2017 12:53
Wspaniały !
iskierka.ag 04.01.2017 10:43
Pięknie się prezentuje.
Magula 25.12.2016 22:14
wygląda apetycznie
Olga_SK 18.12.2016 16:34
Klasyka zawsze w cenie! :)
Kulinarna Ja 03.12.2016 18:40
Ale bym zjadła takiego barszczyku :)
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 23.11.2016 10:35
Jak u mamy. Pysznie
halinah 18.11.2016 18:22
Bardzo lubię barszcz :)
Justyna Jussstiii 17.11.2016 10:05
uwielbiam :)
Cranberry 16.11.2016 11:06
Prosty przepis wyprobuje napewno nie pozaluje!
ziutka123 12.11.2016 20:53
smaczny ten przepis !
IZABELA29 12.11.2016 11:53
Bardzo apetyczny
jan_mag 07.11.2016 15:37
Już niedługo na święta :)
SmaczneGotowanie 25.10.2016 20:28
idealny do krokietów, czy pasztecików
Docherro 11.10.2016 21:04
uwielbiam:)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.10.2016 20:53
Uwielbiam barszcz :)
magdow 05.10.2016 13:41
smacznie wygląda ;]
Małgorzata92 26.09.2016 08:58
Bardzo lubię :)
MonikaW 19.09.2016 21:46
kocham barszczyk ale ja jak się już jarzynki ugotują nie dopuszczam do wrzenia i zostawiam na noc na dzień następny jest najlepszy
patryska76 13.09.2016 14:09
mój ulubiony!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak