Barszcz czerwony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    2-3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (66)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:23
barszczyk!
szynszyla 07.05.2017 10:07
Uwielbiam barszcz, ten wygląda obłędnie:)
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 11:11
Smaczny barszczyk.;)
kloruś 16.03.2017 22:24
chętnie bym skosztowała!
Mati13 06.03.2017 20:45
doskonały!
cookingangelika 05.02.2017 14:31
uwielbiam barszczyk czerwony
jan_mag 04.01.2017 12:53
Wspaniały !
iskierka.ag 04.01.2017 10:43
Pięknie się prezentuje.
Magula 25.12.2016 22:14
wygląda apetycznie
Olga_SK 18.12.2016 16:34
Klasyka zawsze w cenie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat