Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BARSZCZ

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 22% 2 SZKLANKI
buraki ugotowane 1 KG
sól DO SMAKU
jajko DO SMAKU
Liść laurowy suszony Prymat 2 SZTUKI
ziele angielskie 3 SZTUKI
marchew do smaku
cebula 1 SZTUKA
pieprz czarny 4 ZIARNKA
pietruszka 1/2 sztuki
masło 1 ŁYŻKA
majeranek do smak
żeberka 35 dag
bulion 2,5 mięsny

Przepis i sposób przygotowania na: BARSZCZ

Kroki postępowania

1
Buraki myjemy i gotujem całe w wodzie do momentu , aż będą miękkie. średnio gotujemy je ok 50 minut.
Krok 1 - BARSZCZ foto
2
Następnie obieramy je ze skóki i ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 2 - BARSZCZ foto
3
Do wrzącego bulionu warzywnego ( np do 2,5 litrów wody wrzucamy np 35 dag żeberek czy innego mięsa. Zagotowujemy, dodajemy sól i gotujemy do miękkosci. Dodajemy włoszczyznę- marchewkę, petruszkę, czosnek. Gotujemy 15 minut ) dodajemy starte buraczki . Gotujemy na małym ogniu, dodajemy ziele, liść i zeszkloną na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku.
Krok 3 - BARSZCZ foto
4
dodajemy majeranek, kawałki ugotowanych na twardo jajek. Wyjmujemy żeberka, oddzielamy od nich mieso, wrzucamy do barszczu.Do śmietany dolewamy trochę barszczu, mieszamy i dolewamy do reszty.Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 4 - BARSZCZ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 09.05.2013 20:25
jak kto woli tak i robi
IZABELA29 09.05.2013 10:16
w składnikach jest bulion mięsny w opisie piszesz do bulionu warzywnego dorzucić żeberka i po co gotować całe buraki wyciągać je i trzeć jak można je od razu zetrzeć .
jozefinach 20.11.2012 20:17
Uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak