Bardzo łatwy placek kakaowy z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej luksusowej

    450 g
  • soli

    1/4 łyżeczki
  • jajka

    4
  • proszku do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukru

    250 g
  • roztopionego masła

    150 g
  • mleka

    125 ml
  • prawdziwej esencji waniliowej

    1 łyżeczka
  • kakao naturalnego

    5 czubatych łyżeczek
  • świeżych malin

    150 g
  • syropu malinowego

    3 łyżki
  • gorąca woda

    troszkę
  • lukier

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewałam przestudzony tłuszcz, mleko i dosypywałam suche składniki. Gdy wszystko się ładnie połączyło przelałam całość do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - tortownica śr. 26 cm. Na wierzchu gęsto ułożyłam maliny. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdyby wierzch zanadto się przypiekał można przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.

Po wystudzeniu wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku i odrobiny wody. Posypałam cukrem perlistym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 05.02.2014 22:28
ciasto kakaowe i maliny mmmm...musi być pycha
SmacznaPyza 23.11.2013 19:26
upiec by się upiekło, ale smalec mógłby źle wpłynąć na smak ciasta - zresztą nie wiem, może byłoby lepsze ? nie będę próbować :D
dwa pokoje z kuchnią 23.11.2013 09:12
fajne ciacho :) ale nie jestem pewna czy jak posmaruję formę smalcem to się upiecze... :D hehe
SmacznaPyza 04.04.2013 17:00
Ewa, wiesz jak jest - nadepnęłam koledze na odcisk to próbuje ugryźć :D
Ewa104 03.04.2013 10:25
Czytając komentarz jednego z użytkowników zastanawiam się,czy trzeba kupić kilka piekarników i piec we wszystkich.Podając przepis pisałoby się,że w marce tej a tej piec 50 minut,w innej 55 a jeszcze dłużej w innej.Paranoja! Czy w ogóle nie podawać czasu i temperatury? Chyba Cię koleś nie lubi,ale pisze takie bzdety,że żal czytać.I tylko sobie wystawia świadectwo.
SmacznaPyza 18.11.2012 16:51
mąka może być inna - ja podałam taką jakiej użyłam żeby było jasne dla kogoś kto nie ma wprawy w pieczeniu. Formę smaruję zwykle masłem. Kolejność dodawania taka jak napisałam a nie odwrotnie jak próbujesz mi wmówić. Dokładnie wiadomo jaki tłuszcz wlewamy bo w składnikach jest podane roztopione masło - to samo ze składnikami suchymi: przecież napisane jest na początku o przesianiu mąki z dodatkami. Nie rób z siebie większego głupka niż jesteś. Pytania o piekarnik nie skomentuję to jest śmieszne :)
uqash24 18.11.2012 15:48
Czy maka musi byc koniecznie luksusowa?? Jaki tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bo jakoś szukam i nie wiem> co do pieczenia, ja mam pewnie inny piekarnik niż Twój więc nie wiem czy godz. nie będzie za długo lub za krótko więc chciałbym wiedzieć jaki typ piekarnika mam sobie zakupić??( chyba wiadomo że piekarniki sa różne teraz i nie można się sugerować danym czasem i temp.)a czasem nie jest tak że tłuszcz wlewamy ( co za tłuszcz??) na sam koniec a nie jak tu przed suchymi składnikami ( co to suche składniki) i mlekiem?? Ciasto ładne.
reniatka 15.10.2012 13:36
rewelacja
Katarzyna/kate1980 30.09.2012 23:18
świetny
KasiaK90 30.09.2012 20:23
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat