baranina z kapustą w parze z kluskami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso baranie

    1,2 kg
  • sól

    4 dag
  • smalec

    30 dag
  • cebula

    30 dag
  • papryka mielona ostra

    5 g
  • kminek

    2 g
  • bazylia

    2 g
  • papryka zielona

    15 dag
  • pomidory

    15 dag
  • wędzony boczek

    20 dag
  • ziemniaki

    2 kg
  • jajka

    3 szt.
  • mąka

    60 dag
  • sól

    3 dag
  • śmietana

    0,2 litra
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kapusta kiszona

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu. Dodać cebulę drobno pokrojoną. Dusić dodając kminek, paprykę i na końcu pokrojoną w kostkę baraninę. Kiedy mięso po zagotowaniu będzie na pół miękkie, dodać wypłukaną kiszoną kapustę, paprykę i pomidory, trochę wody i czerwone wino. Gotować do miękkości.
Przygotowanie klusek. Umyte i ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie przepuścić przez maszynkę. Po ostudzeniu dodać mąkę, sól, odrobinę mielonego kminku. Gnieść dodając ubite na sztywną pianę białko. Formować kuleczki i gotować w osolonej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iga2 05.04.2011 12:39
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat