Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso baranie
1,2 kg -
sól
4 dag -
smalec
30 dag -
cebula
30 dag -
Papryka ostra mielona Prymat
5 g -
kminek
2 g -
bazylia
2 g -
papryka zielona
15 dag -
pomidory
15 dag -
wędzony boczek
20 dag -
ziemniaki
2 kg -
jajko
3 szt. -
mąka
60 dag -
sól
3 dag -
śmietana
0,2 litra -
natka pietruszki
1 pęczek -
kapusta kiszona
1,5 kg
Przepis i sposób przygotowania baranina z kapustą w parze z kluskami
Przygotowanie klusek. Umyte i ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie przepuścić przez maszynkę. Po ostudzeniu dodać mąkę, sól, odrobinę mielonego kminku. Gnieść dodając ubite na sztywną pianę białko. Formować kuleczki i gotować w osolonej wodzie.
Komentarze (1)