Banoffee pie na biszkopcie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    3
  • cukier

    150g
  • mąka

    100g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Lista składników

  • banan

    2
  • śmietana 30%

    330ml
  • masa kajmakowa

    400g
  • czekolada gorzka

    50g
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Białka ubijamy z połową cukru i szczyptą soli.
Krok 2 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Żółtka utrzeć z resztą cukru na gładką masę.
Krok 3 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Połączyć obie masy łyżką i dodać przesianą mąkę.
Krok 4 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Całą masę przełożyć do formy na tartę posmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką. Piec około 20 minut, 180 stopni do suchego patyczka.
Krok 5 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Kajmak przełożyć do metalowej miski w której rozpuszczamy czekoladę na parze. Podgrzewamy do połączenia składników.
Krok 6 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Ubijamy śmietanę (można dodać żelatynę)
Krok 7 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę kajmakową, układamy banany (można skropić cytryną by nie ciemniały).
Krok 8 - Banoffee pie na biszkopcie foto
Wykładamy bitą śmietanę i posypujemy kakao.
tytka
Zmodyfikowana wersja banoffee pie na biszkopcie. ( w oryginale na spodzie z ciasteczek)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 19.09.2016 17:39
Dobry przepis
mikrusiak 31.05.2015 12:49
kusząco wygląda...;D
Zdzisław 31.05.2015 09:35
takie słodkości bardzo lubię
Malinka 30.05.2015 16:57
Bardzo apetyczna propozycja na deser!
pestka 30.05.2015 16:30
wygląda bardzo smacznie
mirosława4 30.05.2015 16:09
zapowiada się smacznie
gosia561 30.05.2015 16:07
rewelacyjne ciacho
inka2012 30.05.2015 15:41
rewelacyjnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat