Przepis i sposób przygotowania na: Banany w cieście francuskim.
Banany w cieście francuskim to prosty w przygotowaniu deser, który nieustannie zachwyca swoim smakiem i prostotą wszystkich tych którzy go skosztują i przygotują! Takie banany zachwycą każdego miłośnika słodkich smaków i wielbiciela bananów. Nie mogło w tym przepisie zabraknąć czekolady, która jak nie od dziś wiadomo, wspaniale łączy się ze smakiem tych słodkich owoców. Zastanawiacie się może, dlaczego banany należy skropić sokiem z cytryny tuż przed ich zwinięciem w rulonik z ciasta francuskiego? Taki zabieg zapobiega czernieniu owoców, a w dodatku wzbogaca słodycz o lekko kwaśny smak.
1. Banany obrać, końcówki odkroić, skropić sokiem z cytryny (banany nie końcówki).
2. Ułożyć na cieście i zwinąć w rulon, złożeniem pod spód. Posmarować jajkiem lub mlekiem.
3. Piec w temp.200stop.C,15 min.
Upieczone polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Jednakowo dobrze smakują ciepłe i zimne.