Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Banany

Przepisy z kategorii Banany: 52
Sortuj:

Banany

Zastanawiasz się, do czego wykorzystać banany? Przepisy podpowiedzą Ci, w jaki sposób wykorzystać nawet te, których skórka już zbrązowiała. Unikniesz dzięki temu wyrzucania owoców. Zamiast tego wykonasz pyszne desery i obiady na słodko. Co zrobić z bananami?  

Banany to jedne z najchętniej wykorzystywanych owoców tropikalnych w kuchni. To chyba za sprawą ich uniwersalnego smaku, który wspaniale komponuje się w wielu deserach, ale również daniach głównych. Banan ma również charakterystyczną konsystencję, dlatego możliwe jest jego rozgniecenie widelcem, zblendowanie czy pokrojenie. To niezwykle ważne, biorąc pod uwagę aspekt kulinarny, ponieważ pozwala on na wykorzystanie tego owocu w różnych konsystencjach, a tym samym daniach. Banan to owoc, który jest nie tylko pyszny, ale bardzo wszechstronny w kuchni. W zależności od stopnia jego dojrzałości, który możemy określić po kolorze skórki, banan może być bardziej lub mniej słodki, bardziej lub mniej mięsisty. Co zrobić z bananami? Z tych owoców można przygotować przepyszne desery, śniadania czy wypieki! Przepisy z bananami poszerzają kulinarne horyzonty o nowe pomysły na wykorzystanie owocu, który często jedzony jest jako samodzielna przekąska.  

Istnieje wiele różnych przepisów w wykorzystaniem bananów, które pozwalają na przygotowanie smacznych i zdrowych dań.  

W takim razie co zrobić z bananów? 

Na śniadanie

Przepisy z bananami świetnie sprawdzą się na śniadanie. W weekend, kiedy macie więcej wolnego czasu, poświęćcie go na zrobienie naleśników z bananami. Ta pyszna śniadaniowa przekąska przypadnie do gustu wszystkim domownikom, którzy z pewnością będą prosić o dokładkę! Możecie również sięgnąć po przepis na czekoomlet z bananami, gdzie owoce “zatopione” zostały w masie jajecznej, ale również wykorzystane zostały do jego dekoracji. Warto podkreślić, że ze względu na swoją konsystencję, banan może stanowić składnik masy przygotowywanych dań (wystarczy rozgnieść go widelcem lub zblendować), jak i jego dekorację. Spośród przepisów z bananami na śniadanie, znajdziecie również ten na owsiankę z masłem orzechowym i bananem, która skradnie serce wszystkich wielbicieli bananów i masła orzechowego.  

Na lunch

Banan świetnie sprawdza się jako dodatek do drugiego śniadania lub jego składnik. Niekiedy wystarczy jedynie jogurt naturalny, płatki owsiane lub ulubiona granola, a także pokrojone banany, by posiłek był gotowy. Banan nie tylko urozmaici lunch swoją konsystencją, ale również słodyczą! Świetnym pomysłem na przepisy z bananami są bananowe smoothies. Banan świetnie nadaje się do miksowania, a swoją konsystencją zagęszcza napój. Do bananowego smoothies możecie dodać takie owoce jak: truskawki, maliny czy liście szpinaku, by uzyskać smak jaki chcecie! Wypróbujcie przepis na Koktajl energetyczny z mango i bananem. Banan jest częstą przekąską na surowo. Jest soczysty, słodki i bogaty w wartości odżywcze, dlatego jeśli nie wiecie co przekąsić między posiłkami - banan sprawdzi się idealnie.  

Przepisy z bananami na obiad

Obiad na słodko? Dlaczego nie! Wśród przepisów obiadowych z dodatkiem bananów można wymienić między innymi racuchy budyniowe z bananami, które zachwycają swoim smakiem wszystkich, którzy tylko ich spróbują! 

Banany w deserach:

Ze względu na swoją słodycz, banany świetnie sprawdzają się jako deser podawany zarówno na ciepło, jak i zimno. W ciepłych deserach ich słodycz jest jeszcze bardziej wyczuwalna, dlatego wypróbujcie np. Banany w cieście kokosowymbanany zapiekane pod kruszonką czy chlebek bananowy, który wspaniale smakuje tuż po upieczeniu, ale również na drugi czy kolejny dzień.  Trudno pominąć tutaj ciasta z dodatkiem deserów. Jednym z najbardziej popularnych wypieków z ich dodatkiem jest oczywiście “kopiec kreta” z bananami. Smak bananów komponuje się również z karmelem, orzechami, masłem orzechowym, dlatego tarta z karmelizowanymi bananami powinna przypaść Wam do gustu. 

Jak widzicie, banany to owoce o szerokim zastosowaniu w kuchni i z ich dodatkiem można przygotować niemalże codzienne menu, począwszy od śniadania, na kolacji kończąc. Dlatego jeśli zastanawiacie się co robić z bananami? Odpowiedź znajdziecie w serwisie Doradca Smaku.  

Warto eksperymentować w kuchni z bananami i sięgać po różnorodne przepisy z ich dodatkiem. Są one cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów, dlatego wykorzystujcie je w różnorodnych przepisach kulinarnych! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak