Bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną

Bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    0.5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieczarki

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ser mozarella

    150 gramy
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

    1.5 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.

Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć, odkładając miąższ do miseczki. Zarówno wydrążone warzywa, jak i miąższ posolić i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone: pieczarki, miąższ bakłażanów oraz paprykę. Warzywa dusić ok. 15 minut, a następnie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, przecier oraz przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut.

Farszem nadziać bakłażany, całość posypać startą mozarellą.

Zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.

Do zapiekania najlepiej użyć tartego sera mozarella.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat