Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany z sosem paprykowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos paprykowy

papryka czerwona 3 szt
papryczka chili 1 szt
czosnek 3 ząbki
chleb tostowy 1 kromka

Bakłażan

bakłażan 1 szt
ser ricotta 250 g
ser żółty 150 g
bazlia 10 listków
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko 1 sztuka
oliwa do smażenia

Porada

Plastry bakłażana muszą być do pary. Z jednego bakłażana mi wyszło 12 plastrów.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany z sosem paprykowym

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paprykę i papryczkę chili myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Papryki i czosnek zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.
Krok 1 - Bakłażany z sosem paprykowym foto
2
Do blendera przekładamy papryki, wyciskamy upieczony czosnek i dodajemy kromkę chleba bez skorki. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2 - Bakłażany z sosem paprykowym foto
3
Bakłażana myjemy i przecinamy wzdłuż na 3-4 mm plastry. Plastry opiekamy z obu stron na suchej patelni aż zbrązowieją.
Krok 3 - Bakłażany z sosem paprykowym foto
4
Do miseczki przekładamy ricotta, dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i umyte i posiekane listki bazylii. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Bakłażany z sosem paprykowym foto
5
Połowę plastrów bakłażana smarujemy masą serowo-bazyliową. Sklejamy z nie posmarowanymi plastrami.
Krok 5 - Bakłażany z sosem paprykowym foto
6
Jajko roztrzepujemy i panierujemy bakłażany w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oliwie lub oleju. Podajemy z sosem paprykowym.
Krok 6 - Bakłażany z sosem paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak