Ewa

Bakłażanowe kwiaty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

  • suszone pomidory z oliwy

    3-4 szt
  • sól

  • ser ementaler

    3-4 (pokrojony w podłużne kawałki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakłażanowe kwiaty foto
Za pomocą specjalnej wycinaczki wykrawamy z bakłażana 4 podłużne paseczki wzdłuż warzywa
Krok 2 - Bakłażanowe kwiaty foto
Za pomocą specjalnego narzędzia wydrążamy mały okrągły środek w bakłażanie. Dzięki tym zabiegom po ukrojeniu plastra bakłażana po upieczeniu uzyskamy kształt kwiatka.
Krok 3 - Bakłażanowe kwiaty foto
Bakłażana faszerujemy serem zawiniętym w suszone pomidory.
Krok 4 - Bakłażanowe kwiaty foto
Bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy do miękkości 20-30minut, 180 stopni.
Krok 5 - Bakłażanowe kwiaty foto
Po upieczeniu czekamy 5-10 minut. Po tym czasie możemy kroić plastry bakłażana- piękne warzywne kwiaty z apetycznym środkiem. Każdy plasterek solimy.
Krok 6 - Bakłażanowe kwiaty foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 03.10.2013 22:40
super pomysł, smaczne bakłażany:)
Jadwiga/Jaga85 03.10.2013 22:21
Pomysłowo:)
ssylwiaa 03.10.2013 21:07
ciekawie wyglądają ;)
Pyszota 03.10.2013 18:17
ciekawy pomysł
babajaga1969 03.10.2013 17:30
no piękne i apetyczne te jadalne kwiatuszki ):

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat