Bakłażan nadziewany ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso

    40 dag
  • cebula

  • jaja

    2
  • śmietana 12%

    200 ml
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bakłażan

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • ryż ugotowany

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany przekroić na pół, usunąć miąższ. Osolić, odstawić na pół godziny. Opłukać, osuszyć. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Wyrobić z mięsem, ryżem, jajkami i natką, przyprawić. Masą napełnić bakłażany. Ułożyć w posmarowanej olejem formie. Piec 40 minut w temp. 180 stopni C. Piec 40 minut w temp. 180 stopni, podlewając wodą. Wlać śmietanę, posypać oregano. Zapiekać jeszcze 10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat