Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan nadziewany puree z pieczarkami .
Ziemniaki ugotowac. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i pieczarki.Podsmażamy cebulę, potem dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki duszą się na patelni, przekrajamy bakłażana na pół i wydrążamy miąższ, zostawiając ok centymetrowy rąbek.(baklazana solimy odstawiamy na ok 20 min,nast pluczemy woda) Miąższ siekamy i dorzucamy razem z czosnkiem do pieczarek, chwile mieszamy i podlewamy wytrawnym bialym winem. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy pure z dodatkiem jogurtu . Masę ziemniaczaną mieszamy z pieczarkami i cebula. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki bakłażana wypełniamy nadzieniem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. (chwile przed koncem kladziemy plaster sera Smacznego.