Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan na ostro
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę, czosnek, por, cebulę i papryczkę pokroić.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić mięso mielone, doprawić solą i papryką, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Podsmażyć.
Do mięsa dorzucić pokrojone warzywa ( oprócz ziemniaków) i jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć z ognia.
Mięso przełożyć do miski, dodać ziemniaki i starty żółty ser ( niewielką jego ilość pozostawić do posypania połówek bakłażana). Wymieszać.
Połówki bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.
Pod koniec pieczenia posypać połówki bakłażana resztą startego żółtego sera.