Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baklava

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

ciasto filo 2 opakowania
orzechy włoskie 3 szklanki
masło 150 gram
cukier 3 łyżki
cynamon 1/3 łyżeczki
pistacje posiekane 1/2 szklanki

syrop

woda 1 szklanka
miód 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: baklava

Orzechy miksujemy w blenderze, dodajemy cukier i cynamon.
Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta, który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.
Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.
Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.
Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić przed wstawieniem ciasta do piekarnika,ponieważ po upieczeniu ciasto się będzie łamało.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut.
Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc
syrop:
Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.
Syrop zestawiamy z ognia i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 28.08.2015 08:08
baklava!!!:D
fotoviderek 26.08.2015 23:13
Lubię baklavę :)
Bernadeta1 26.08.2015 18:54
nigdy nie jadłam a Twoje zachęca do wypróbowania
wedith1 26.08.2015 18:38
Zawsze chciałam spróbować takiej baklavy. Musze w końcu zrealizować plan :) Twoja wygląda rewelacyjnie! :)
gosia561 26.08.2015 17:44
bardzo to ciekawe
Adamorek 26.08.2015 17:05
nie słyszałem o takiej potrawie
gusia1000 26.08.2015 17:04
Fajne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak