Przepis i sposób przygotowania na: baklava
Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta, który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.
Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.
Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.
Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić przed wstawieniem ciasta do piekarnika,ponieważ po upieczeniu ciasto się będzie łamało.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut.
Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc
syrop:
Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.
Syrop zestawiamy z ognia i studzimy.