Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy keks
# Margarynę miksujemy z cukrem i szczypta soli .Ubijamy i dodajemy kolejno żółtka.
# Mąkę przesiewamy przez sito wsypujemy do ciasta .Miksujemy dokładnie na lśniące ciasto.
# Dodajemy bakalie odsączone z rumu obsypane mąką ,pozostały rum z moczenia i proszek do pieczenia.
# Delikatnie ale dobrze mieszamy .
# Z białek ubijamy sztywna piane ze szczypta soli i delikatnie najlepiej teraz łyżką mieszamy z ciastem.
# Do keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką wlewamy ciasto .
# Powinno sięgać 3/4 wysokości blaszki.
# Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 8 C przez 45 -55 minut .
# Po wyjęciu smarujemy dżemem ,który uprzednio podgrzewamy w rondelku na małym ogniu