Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wafle ryżowe

    10 szt
  • śliwki suszone

    10 dag
  • migdały

    5 dag
  • orzechy nerkowca

    5 dag
  • mieszanka keksowa

    10 dag
  • czekolada gorzka

    5 dag
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    4 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy blenderem. Śliwki bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy mieszankę keksową.
Krok 2 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili aż się całkowicie rozpuści. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
Połowę wafli ryżowych rozdrabniamy blenderem na puch, a pozostałe łamiemy rękoma, dodajemy do bakalii. Wlewamy czekoladę ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania na grubość około 1 cm.
Krok 4 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
Przykrywamy drugim arkuszem papieru, na który układamy 3-4 ciężkie książki i odstawiamy co najmniej na 4-5 godzin. Po tym czasie kroimy w niewielkie prostokąty i pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby batoniki jeszcze bardziej stwardniały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Iwusia 23.10.2012 23:12
ale smakowite
Katarzyna/kate1980 20.10.2012 21:54
coś dla łasuchów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat