Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    500 gram
  • herbatniki

    50 gram
  • kandyzowana skórka pomarańczow

    100 gram
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Ciasto (najepiej zeschłe) kruszymy w dużej misce. Dodajemy herbatniki (również pokruszone) oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Krok 2 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i kakao na gładką masę.
Krok 3 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Płyn wlewamy do miski z suchymi składnikami i porządnie mieszamy - masa może wyjść sypka, ale podczas formowania kulek zachowuje się jak plastelina i nie sprawia problemów. Jeśli jednak będzie za sucha (zależy jakiego ciasta użyliśmy) można dodać np. dżemu czy nutellę.
Krok 4 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Kulki obtaczamy w posypce - u mnie pokruszone na pył herbatniki połączone z cukrem pudrem.
Krok 6 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Można też przygotować polewę czekoladową, zanurzać w niej kulki i obtaczać w innych dodatkach, na przykład orzechach czy wiórkach kokosowych.

Więcej - http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/03/bajaderki.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 16.10.2012 21:16
pycha
Wafelek2601 06.10.2012 08:44
Świetne
Dorian 01.10.2012 08:12
piekne i pomyslowe
owca441 27.09.2012 19:56
świetna przekąska
owca441 27.09.2012 19:56
świetna przekąska
olkaaa 21.08.2012 09:00
muszę koniecznie spróbować
Renata22 14.08.2012 21:42
nigdy czegos takiego nie próbowałam robić ;) po przepisie widzę, że smaki moje ;)
Anna152 13.08.2012 14:41
wyglądają extra i pewnie tak smakują
Andysz 07.08.2012 09:20
super;)
Andysz 07.08.2012 09:20
super;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat