Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową)

Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    500 gram
  • herbatniki

    50 gram
  • kandyzowana skórka pomarańczow

    100 gram
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Ciasto (najepiej zeschłe) kruszymy w dużej misce. Dodajemy herbatniki (również pokruszone) oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Krok 2 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i kakao na gładką masę.
Krok 3 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Płyn wlewamy do miski z suchymi składnikami i porządnie mieszamy - masa może wyjść sypka, ale podczas formowania kulek zachowuje się jak plastelina i nie sprawia problemów. Jeśli jednak będzie za sucha (zależy jakiego ciasta użyliśmy) można dodać np. dżemu czy nutellę.
Krok 4 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Kulki obtaczamy w posypce - u mnie pokruszone na pył herbatniki połączone z cukrem pudrem.
Krok 6 - Bajaderki (z herbatnikami i skórką pomarańczową) foto
Można też przygotować polewę czekoladową, zanurzać w niej kulki i obtaczać w innych dodatkach, na przykład orzechach czy wiórkach kokosowych.

Więcej - http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/03/bajaderki.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

16.10.2012 21:16
pycha

Wafelek2601

06.10.2012 08:44
Świetne

Dorian

01.10.2012 08:12
piekne i pomyslowe

owca441

27.09.2012 19:56
świetna przekąska

owca441

27.09.2012 19:56
świetna przekąska

olkaaa

21.08.2012 09:00
muszę koniecznie spróbować

Renata22

14.08.2012 21:42
nigdy czegos takiego nie próbowałam robić ;) po przepisie widzę, że smaki moje ;)

Anna152

13.08.2012 14:41
wyglądają extra i pewnie tak smakują

Andysz

07.08.2012 09:20
super;)

Andysz

07.08.2012 09:20
super;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat