Bajaderki - kuleczki czekoladowe

Bajaderki - kuleczki czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    300 g czekoladowy
  • Biszkopty

    300 g
  • czekolada

    100 g z kokosem
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier puder

    1 łyżka do smaku
  • kakao

    1 łyżka
  • rum

    50 ml
  • wiórki kokosowe

    1 szkl
  • migdały

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bajaderki powstają zazwyczaj z resztek pozostałych po pieczeniu, często gdzieś coś trzeba ściąć, bo nie równe, czy nawet ciasto wyjdzie za wysokie i co potem ?
Właśnie takie kuleczki można zrobić z niczego, a są bardzo smaczne.
U mnie właśnie powstały z resztek bo weekendowym pieczeniu, do tego w domu zalegały biszkopty, które nie nadawały sie do tiramisu, czekolada, która nikomu by nie smakowała, w taki sposób wykorzystuję to co mam a deser jest zachwycający.

Ciasto biszkoptowe, lub każde inne kruszymy dłońmi.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.
Migdały i biszkopty rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej kakao, mieszamy by się połączyło.
Zasada jest taka, że do suchych składników dodajemy masę, czy śmietanę, by móc kontrolować wilgotność, masa ma być bardzo zwarta, można ją zawsze rozrzedzić alkoholem, po wstawieniu do lodówki na pewno stężeje jeszcze, ale powinno dać się dobrze formować kuleczki.

Więc wszystko mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy śmietanę i rum, mieszamy, jeśli konsystencja nam odpowiada, to każdą kuleczkę obtaczamy w kokosie, wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

20.04.2015 12:45
uwielbiam do kawki :)

Adam/ZUB3R

20.04.2015 12:25
wyglądają smacznie

IZABELA29

20.04.2015 11:25
lubie takie słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat