Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa

herbatniki 120 g
cukier 40 g
dżem morelowy 150 g
masło 120 g
kakao 4 łyżki
mleko 100 ml

Do dekoracji

czekolada mleczna 80g
wiórki kokosowe do obtoczenia
kakao do obtoczenia
kolorowa posypka do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki

Kroki postępowania

1
W rondelku zagotuj mleko, dodaj cukier, masło i kakao, dodaj dżem. Dokładnie wymieszaj i wystudź.
Krok 1 - Bajaderki foto
2
Herbatniki drobno pokrusz i dodaj do przestudzonej masy. Wymieszaj i schłodź w lodówce.
Krok 2 - Bajaderki foto
3
Tężejącą masę nabieraj łyżeczką i formuj kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Kulki ponownie wstaw do lodówki.
Krok 3 - Bajaderki foto
4
Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej bajaderki. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Krok 4 - Bajaderki foto
5
Część bajaderek obtocz w wiórkach kokosowych, część w kakao, a resztę udekoruj posypką. Wstaw je do lodówki, aby całkowicie zastygły.
Krok 5 - Bajaderki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.04.2015 08:13
koniecznie muszę zrobić
bertpvd 04.04.2015 09:52
ale to musi być dobre :)
Internetowa Kuchnia 04.04.2015 00:16
Bardzo lubię :)
Mama niejadka 03.04.2015 21:45
Super wyglądają :)
natii3624 03.04.2015 20:51
Wyglądają na prawdę bardzo smakowicie :)
as28 03.04.2015 20:31
lubie bajaderki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak