Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki pszenne

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kilograma
drożdże świeże 25 gram
cukier 1 łyżeczka
maślanka 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki pszenne

Kroki postępowania

1
Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i części lekko podgrzanej maślanki zrób rozczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Bagietki pszenne foto
2
Gotowy rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj sól, oliwę i pozostałą lekko ciepłą maślankę. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bagietki pszenne foto
3
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Podziel na pół i uformuj dwie bagietki. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ponownie przykryj o odstaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem zrób ukośne nacięcia.
Krok 3 - Bagietki pszenne foto
4
Formę z wyrośniętymi bagietkami wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut. Przełóż na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
Krok 4 - Bagietki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.12.2013 17:07
piękne wyszły :)
IZABELA29 11.11.2013 12:39
cudne domowe wypieki
Wacław 10.11.2013 16:18
pieczywo domowe zawsze najsmaczniejsze :-)
IZABELA29 17.08.2013 21:57
pyszne'''....
barbara11561 17.08.2013 02:05
przesmacznie wyglądają,a smakują jeszcze lepiej
Grazyna0211 08.11.2012 10:56
wyszły rewelacyjnie aż nabrałam ochoty na taką bagietkę
alaaa 22.10.2012 20:15
wyglądają bardzo ładnie,super wyrosły
caralajna 21.10.2012 00:11
wspaniale się udały
anemon 29.09.2012 20:59
A ja już nie pamiętam kiedy robiłam inaczej, zawsze pierwsze wyranianie robię robotem, a dopiero drugie ręcznie.
adelajda 28.09.2012 20:13
robotem nigdy nie robiłam ciasta na na bułki 1 teraz spróbuję ! Super !
anemon 19.09.2012 14:17
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. treonina, mnie też nie zawsze takie wychodziły, ale nie ma wyjścia trzeba próbować w końcu zaczną się udawć. Najważniejsze to dobrze, czyli długo wyrobić ciasto. Najlepiej jak załatwi to dobry robot.
BernadettaP 19.09.2012 12:59
Piękne Ci wyszły te bułeczki !
Beatris 18.09.2012 21:45
Nie ma to jak domowe pieczywo.
treonina 18.09.2012 14:04
mnie niestety nie wychodzą takie bułeczki :-( spróbuje z Twojego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak