Bagietki na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    10 dag
  • płatki jęczmienne

    5 dag
  • woda

    50 ml
  • Nazajutrz:

  • mąka tortowa

    50 dag
  • drożdże

    1 dag
  • woda

    280 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • przygotowany zakwas

  • mąka do podsypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki na zakwasie foto
Wieczorową porą do miski wlać zakwas (u mnie ośmiodniowy - przepis w blogowym wpisie) i wrzucić płatki jęczmienne. Wymieszać, wlać wodę i wymieszać powtórnie. Całość przykryć i odstawić na noc, czyli na minimum 12 godzin.
Krok 2 - Bagietki na zakwasie foto
Nazajutrz:
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody.
Krok 3 - Bagietki na zakwasie foto
Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, resztę wody, sól i przygotowany w przeddzień zakwas. Całość wyrabiać najpierw na niedużych, a następnie na maksymalnych obrotach przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być miękkie.
Krok 4 - Bagietki na zakwasie foto
Przełożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i zagnieść chwilkę ręcznie, formując kulę. Wsadzić do miski, przykryć i odłożyć na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Bagietki na zakwasie foto
Odgazować i wyjąć na oprószony blat. Podzielić na 3 równe części...
Krok 6 - Bagietki na zakwasie foto
...każdą delikatnie rozciągnąć na długość, złożyć wzdłuż na pół i zlepić brzegi. Zrolować, tworząc bagietkę. Jej długość nie powinna przekraczać długości blachy ;).
Krok 7 - Bagietki na zakwasie foto
Blachę natłuścić i posypać 2-3 łyżkami płatków jęczmiennych. Mogą to być otręby.
Krok 8 - Bagietki na zakwasie foto
Ułożyć na nich bagietki...
Krok 9 - Bagietki na zakwasie foto
...ale chcąc mieć ładne bagietki ułożyć na oprószonej mąką czystej ściereczce, wyciągając ją pomiędzy bagietkami i tworząc przy okazji swoistego rodzaju foremki w kształcie rynienek (natłuszczona blacha będzie potrzebna do pieczenia).
Krok 10 - Bagietki na zakwasie foto
Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na kolejne 60 minut.
Krok 11 - Bagietki na zakwasie foto
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Delikatnie przełożyć bagietki na przygotowaną blachę. Naciąć każdą bagietkę bardzo ostrym nożem pod skosem trzykrotnie - tuż przed wsadzeniem do piekarnika.
Krok 12 - Bagietki na zakwasie foto
Piec 30 minut.
Krok 13 - Bagietki na zakwasie foto
Podawać do wszystkiego na co ma się ochotę. Kilka słów na temat w blogowym wpisie...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 17.04.2015 16:04
posmarować je maselkiem czosnkowym do pelni szczescia a i same z siebie są boskie :D
Madziela 17.04.2015 15:30
juz niedlugo je zrobie :D
borgia 25.12.2012 18:01
Zamiast płatków jęczmiennych można użyć owsianych - w tej samej ilości. Robione już kilka razy...
Koper 01.10.2012 09:56
Super bagietki, do tej pory robiłam tylko na drożdżach
Ewa6274879 27.09.2012 22:28
takie bagietki to by bardzo szybko znikły z mojego stołu :)
Rafał10 27.09.2012 21:14
Rewelacja
borgia 27.09.2012 20:56
Ziutula... spróbuj z oliwą :). Ale masło było też... czosnkowo-bazyliowe. Niestety szybko się skończyło i pozostała oliwa.
wojtek5 27.09.2012 20:40
smakowicie
ziutula 27.09.2012 20:34
dla mnie z masłem lub smaluszkiem taka bagietka....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat