Bagietki

Bagietki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 3 bagietki

  • mąka pszenna typ 500

    500 g
  • woda ciepła

    350 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    25 g
  • sól

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • mąka

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki foto
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Bagietki foto
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Krok 3 - Bagietki foto
Bagietki przekładamy do dużej blachy (najlepiej takiej z pieca) posypanej mąką, jedna koło drugiej w odstępach 3-5 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.

Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!

Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 24.04.2016 09:48
idealne bagietki!
Klausia 06.04.2015 23:07
ładnie wyszły :)
dollce 28.03.2015 13:41
idealne na śniadanko ;)
Babeczka35 24.03.2015 16:40
Uwielbiam takie bagietki:)
Janina 24.03.2015 16:17
Najlepsze domowe;)
Beatris 24.03.2015 15:43
Też uważam, że domowe pieczywo najlepsze... Pysznie wyglądają te Twoje bagietki:)
fotoviderek 24.03.2015 15:02
Nie ma jak domowe pieczywo :)
Renata9 24.03.2015 14:47
Pyszne bagietki
Ola1young 24.03.2015 14:30
znakomite bagietki ,przepis na 5 :)
bietka 24.03.2015 12:32
idealne na śniadanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat