Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na 3 bagietki
-
mąka pszenna typ 500
500 g -
woda ciepła
350 ml -
cukier
1 łyżeczka -
drożdże świeże
25 g -
sól
2 łyżeczki
Dodatkowo
-
mąka
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Bagietki
Kroki postępowania

Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.
Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!
Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)