Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bagietka ziarnista bezglutenowa

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
mix bezglutenowy 200g
mąka ryżowa
ciemna 100g
mąka gryczana
50 g
mąka owsiana
50 g
sól
płaska łyżeczka
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
drożdże suche
1/2 op.
kwas z ogórków
lub kapusty 2 łyżki
woda ciepła
350 ml
siemię lniane
2 łyżeczki
sezam
2 łyżeczki
płatki owsiane
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka ziarnista bezglutenowa

Przygotować 2 średnie foremki do bagietek, posmarować olejem rzepakowym i posypać mąką bezglutenową.

W misce połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać ciepłą wodę połączoną z kwasem i wszystko jak najszybciej połaczyć bez zbędnego długiego zarabiania.
Im dłużej wyrabiane składniki - tym wypiek wychodzi twardszy!

Ciastem wypełnić przygotowane foreki i wierzch posypać mieszanką ziaren.
Wstawić do gorącego piekarnika (ok. 220*C), a na dno włożyć naczynie gorącą wodą. Po kilku minutach pieczenia naczynie można usunąć, a bagietki naciąć wzdłuż, jeśli same nie pękają.

Piec z termoobiegiem do uzyskania ładnego rumianego koloru - ok. 25 minut.
Natychmiast po upieczeniu ostrożnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 04.07.2017 14:04
Aż mi zapachniało przez monitor, pyszne, domowe pieczywo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak