Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka z kozim serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

białej pszennej mąki chlebowej 300 gram
woda letnia 195 ml
sól 1 łyżeczka
drożdże 2 gramy

Ciasto na bagietki

białej pszennej mąki chlebowej 550 gram
maki pszennej razowej 150 gram
woda 415 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 18 gram
drożdże 15 gram

Dodatki

kozi ser (roladka) 150 gram
suszone pomidory 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka z kozim serem

Kroki postępowania

1
Rozczyn:
Do miski wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek i dodałam drożdże rozrobione w wodzie . posypałam solą. Zakryłam folią aluminiową i zostawiłam na 14 godzin.
Krok 1 - Bagietka z kozim serem foto
2
Do miski wsypałam mąki obydwie .
Dodałam sól , zrobiłam dołek i dodałam wodę z rozrobionym drożdżami .
Wymieszałam składniki , przełożyłam ciasto na stół i dodałam zaczyn .
Krok 2 - Bagietka z kozim serem foto
3
Ciasto jest jakby lekko lejące , ale takie ma być wyrabiam je kolo 10 minut.
Teraz dodaje ser
Krok 3 - Bagietka z kozim serem foto
4
Suszone pomidory , mieszam zostawiam na 1.1/2 godziny przykryte ściereczką.
Krok 4 - Bagietka z kozim serem foto
5
Podzieliłam na cztery części , zostawiłam do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 5 - Bagietka z kozim serem foto
6
wałkuje na prostokąt , brzegi do środka i zawijam .
Krok 6 - Bagietka z kozim serem foto
7
Bagietki kładę na ścierkę posypaną mąką i zakrywam drugą ścierką zostawiam na godzinę.
Krok 7 - Bagietka z kozim serem foto
8
Po godzinie nacinam w poprzek bagietki .
Krok 8 - Bagietka z kozim serem foto
9
Piekę koło 40 minut minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia. Po ostudzeniu robię pyszną kanapkę .
Krok 9 - Bagietka z kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak