Przepis i sposób przygotowania na: Bagels z mąką gryczaną
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy z niego wałek. Kroimy na małe- wielkości damskiej dłoni :)- równe kawałki.
Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę i w środku wydrążamy dziurkę
(wkładamy palec z odrobiną mąki, w środek bułki i obracamy nią na stolnicy).
Odstawiamy bułki do wyrośnięcia na 15 min.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią partiami bułki, nie za dużo, żeby się nie posklejały, muszą swobodnie pływać. Gotujemy 1min. odcedzamy, chwilkę studzimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, wysmarowaną olejem. Wierzch smarujemy mlekiem, można posypać makiem lub sezamem.
Pieczemy 25min. w temperaturze 200 stopni.