Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 12 szt
boczek wędzony 30 dkg
cebula 1 szt
jajko 3 szt
ser biały 25 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana


Ziemniaki obrać , zetrzeć na tartce jak na placki ziemniaczane. Odcedzić na sitku, skrobię pozostałą na dnie dodać do ziemniaków a wodę wylać. Boczek pokroić w kostkę usmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, razem usmażyć. Do odciśniętych ziemniaków dodać boczek, ser, jajko, pieprz oraz sól do smaku, dodać mąkę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą . Wyłożyć masę ziemniaczaną i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu można jeść ze skwarkami , śmietaną, różnego rodzaju sosami i surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 11.05.2016 15:24
jak pięknie wygląda, ja robię w zwykłej formie!
Konczi 11.05.2016 14:40
dawno nie jadłam takie babki, wygląda apetycznie
Mniam 11.05.2016 10:50
Mój mąż byłby zachwycony :)
pestka 11.05.2016 10:22
świetna propozycja
Małgorzata Pin 11.05.2016 09:49
Często robię babki, ale z ziemniaków jeszcze nie próbowałam.
RenataZ-et 11.05.2016 08:45
super babka :)
jagoda5913 11.05.2016 00:52
ciekawy pomysł
MAR3STA 10.05.2016 21:55
świetny pomysł
krokus 10.05.2016 21:31
Nigdy nie jadłam takiej babki a wygląda smacznie
gusia1000 10.05.2016 21:26
Na pewno dobra.
afrodyta 10.05.2016 20:54
Nigdy nie jadłam takiej babki - a wygląda pysznie :-)
KORAL 10.05.2016 20:51
Smaczna babka;)
benka 10.05.2016 20:46
Nigdy nie robiłam ,ani nie jadłam, muszę to nadrobić.
ben-ka 10.05.2016 20:39
Z twarogiem jeszcze nie jadłam........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak