Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka ziemniaczana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
jajko 3 sztuki
gęsta śmietana 2 łyżki
cebula biała 5 sztuk
boczek wędzony 250 gram
czosnek 3 ząbki
kiełbasa podwawelska 1 sztuka
majeranek 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
smalec 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: babka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na miazgę. Lekko odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka,śmietanę,posiekany czosnek oraz przyprawy do smaku. Boczek drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy skwarki do masy ziemniaczanej. Cebule siekamy i szklimy,część równiez dodajemy do ziemniaków. Całą masę dokładnie mieszamy. Blachę dość grubo smarujemy smalcem,wylewamy masę i na nią też kładziemy kilka plasterków smalcu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1,5 godziny. Polecam sprawdzać babkę po godzinie gdyż różne piekarniki mają inny czas pieczenia. Kiełbaskę tniemy w paseczki bądź kosteczkę i podsmażamy,łączymy z pozostała cebulą. Upieczoną babkę kroimy na porcje i polewamy kiełbaską i cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 11.09.2012 17:12
smakowite
Magula 11.09.2012 16:01
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak