Przepis i sposób przygotowania na: Babka z truskawkami
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 sztuka cukier waniliowy,
do dormy bułka tarta,
200 g olej,
1 4/5 szklanki mąka ziemniaczana,
1 szklanka cukier,
do formy masło
Jajka rozbijamy oddzielając białko od żółtek. Do samych żółtkek dodajemy cukier i za pomocą miksera miksujemy. Następnie dodajemy olej i miksujemy . W dalszej kolejnosci dodajemy mąke ziemniaczaną, proszek, a także cukier waniliowy. Wszytsko ze sobą miksujemy.
Z białek ubijamy pianę. Następnie dodaje ją do jednolitej konsystencji powstałej z żółtek i innych produktów, powoli dodajemyją. Masa z żółtek jest masą gęstą. Formą jaką mamy na babke smarujemy masłem i obcypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto wymieszane z truskawkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp stopni 180. Pieczemy abkę przez okres około 45-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowa poprzez wsadzenia do ciasta, patyczka, wykałaczki. Ciasto ma kolor złocisty.