Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z szafranem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,25 szkl
jajko 2 szt
masło 120 g
cukier 0,25 szkl
wanilia 0,5 laski
mleko 0,5 szkl
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
sól 0,25 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,75 łyżeczki
cukier puder
Do dekoracji:
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z szafranem

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Krok 1 - Babka z szafranem foto
2
Do masy wbić jajka i dalej miksować.
Krok 2 - Babka z szafranem foto
3
Z laski wanilii wyjąć nasiona i dodać do masy na ciasto.
Krok 3 - Babka z szafranem foto
4
Mąkę należy wymieszą c z proszkiem do pieczenia i solą. Szafran zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać mleko i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 4 - Babka z szafranem foto
5
Piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować cukrem pudrem i czekoladą.
Krok 5 - Babka z szafranem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdalea 05.03.2014 11:03
pięknie wygląda;-)
Mniam 04.03.2014 21:31
Wygląda wspaniale. Tak bardzo apetycznie, że do kawy to istny miód :)
Romanowka 04.03.2014 18:16
pyszna babeczka :)
cukiereczek 04.03.2014 18:15
wspaniała babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak