Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka z kakao i lemon curd Zewy

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
5 szt
cukier
1 szk
ekstrakt waniliowy
5 kropli
mąka pszenna typ 500
2 szk
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
woda
1/2 szk
olej rzepakowy
1/2 szk
lemon curd
2 łyżki
kakao
2 łyżki
cukier puder
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kakao i lemon curd Zewy


Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywno dodając porcjami oba cukry.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach.
Dodać lemon curd i wlewać powoli wodę z olejem.
Połowę ciasta wylać do formy a następnie do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Babkę piec 45 minut do suchego patyczka.
Po kilku minutach wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak